Blog
Růže šípková – Rosa Canina
19.02.2019
Hana Sellnerová Maxová

Růže šípková a její plody šípky znali naši předkové již v době kamenné. Lékaři starého Řecka a Říma používali především olej z růžových květů, Avicenna věřil, že růžový olej zvyšuje duševní schopnosti a bystrost myšlení. Růže je také nedílnou součástí "nápojů lásky" a koluje o ní mnoho legend. Čaj z růžových poupat vypitý před spaním prý vyvolává prorocké sny. Plody šípku navlečené na nit se nosily jako korále neboť se věřilo, že přinášejí lásku a ochraňují před zlem. No a šípkový čaj ... ten nás ochrání před chřipkou a nachlazením...

Když na nás jde jaro
17.02.2019
Michaela Kavková

Snad každý druhý člověk si dává novoroční předsevzetí, ať už to jsou věci typu budu víc cvičit a jíst lépe, budu se víc učit, vydělám víc peněz, přestanu kouřit atd…Neptám se kolika lidem to vyšlo, ale ptám se, kolik lidí to po měsíci vzdalo? Kolik lidí si poctivě zavedlo diář s tím, že bude jejich průvodce cvičením, práce a plánů. Kolik lidí se na to ale po měsíci vykašlalo, diář zahodilo a plány roztrhalo? Proč se s nechutí dřít v posilovně nebo urputně vymýšlet strategické plány pro rychlý vzestup čehokoli, když na to není síla ani myšlenky? Zkoušela jsem to neustále dokola, …

Jak je to vlastně s ořechy a semínky?
12.02.2019
Michaela Kavková

Ořechy a semínka konzumujeme kvůli jejich vynikající chuti a zdraví prospěšným látkám, které obsahují. Problém nastává v okamžiku, když plody jíme ve stavu, který nám může spíše uškodit než pomoci. Na první pohled nic necítíme, ale přesto se v těle mohou tvořit záněty. Jak tedy zacházet s ořechy a semeny, abychom z nich měli požitek? Ořechy a semena obsahují velké množství tuků. Před žluknutím je chrání skořápka, která zabraňuje oxidaci a negativnímu vlivu na náš organismus. Ořechy bychom měli nejlépe skladovat celé a po vyloupání je zbytečně nevystavovat účinkům kyslíku. Čerstvě vyloupané a následně skladované plody v lednici budou mít úplně jinou chuť a …

Proč je dobré umět využívat Bachovy květové esence?
01.02.2019
MUDr. Dagmar Komárková

Dnešní hektická doba klade enormní nároky na naši psychiku, každodenně se potýkáme se stresem, řešíme spoustu problémů, čelíme mnoha výzvám. To vyvolává celou řadu emocí a nálad, které nebývají vždy pozitivní. Pokud tento stav nepohody trvá delší dobu, může se situace somatizovat a pak vzniká nemoc. Doktor Edward Bach, anglický lékař a homeopat, objevil a popsal v první polovině minulého století systém 38 esencí, které dokáží jemně a přitom účinně harmonizovat naši psychiku. Jde o výtažky z netoxických květů, keřů a stromů, které umí nastolit vnitřní rovnováhu – a tím napomáhají i úzdravě fyzického těla (jak všichni víme, příčinou nebo důsledkem každé …

Namáčení lepkových i bezlepkových obilovin
27.01.2019
Michaela Kavková

V minulém článku jsme si vysvětlili, jak nejvhodněji fermentovat luštěniny, aby byly pro naše tělo stravitelnější. Stejně tak je z pohledu trávení zásadní fermentovat i bezlepkové i lepkové obiloviny. Lepší stravitelnost potravin a snadno využitelné živiny jsou důležitými pojmy pro naše už tak narušené vnitřní prostředí střeva. Obecně platí, že obiloviny se namáčejí 12 – 24 hodin spolu s probiotiky. U lepkových obilovin je to až 48 hodin. Každý den můžete obiloviny propláchnout a dát do nové vody. Pokud tak neučiníte, na povrchu se vytvoří bílý škraloup. Není však na škodu. Po ukončení fermentace jen obiloviny propláchněte vodou, krátce povařte a nezkonzumovaná …

Požitek z luštěnin bez nepříjemného pocitu v břiše
21.01.2019
Michaela Kavková

Konzumace luštěnin je obecně velmi nízká. Někdo je jí málo, jiný vůbec. Důvodem je pocit těžkosti a nadýmání. Jak ale připravit luštěniny, abychom eliminovali nepříjemný pocit v břiše a zanechali pozitivní účinky? Níže je popsáno několik rad, jak redukovat škroby a antinutrienty, naopak jak zvýšit jejich nutriční hodnoty a prostě a jednoduše, jak zlepšit stravitelnost a snížit nadýmavost. Celé kouzlo se nazývá fermentace/kvašení nebo chcete-li zkrácené klíčení. Klíček na první pohled nevidíme, ale proces je již nastartován.  Základem je namáčení luštěnin spolu s probiotiky (bakterie mléčného kvašení). Na jednu až dvě porce stačí 1 PL probiotik. Probiotika volíme podle toho, …

Alergie a akupunktura
21.01.2019
MUDr. Iveta Černá

V naší republice asi čtvrtina populace trpí některou z forem alergie, projevující se jako senná rýma, ekzém, kopřivka či astma. Alarmující je, že toto číslo narůstá. Sice se na tato oněmocnění neumírá, ale značně znepříjemňují postiženým osobám život. Co to vlastně alergická reakce je? Je to zvýšené vyplavování histaminu a dalších působků z buněk zvaných žírné buňky nebo též mastocyty. Jsou to bloudivé buňky vyskytující se ve vazivu obklopujícím cévy a nervy, ve sliznicích a ve škáře. Reakce se zúčastní další spousta mediátorů- heparin, proteasy, hydrolasy, jsou shromažďovány ve váčcích zvaná granula, kterými jsou žírné buňky napěchovány. Lidé trpící alergií vykazují …

Slezina a chutě na sladké?
21.01.2019
Michaela Kavková

Dle tradiční čínské medicíny je slezina spojována s elementem země, se žlutou barvou a se sladkou chutí, přičemž sladká chuď neznamená sladké koláče ale přirozenou sladkost potravin (obiloviny, kořenovou zeleninu aj.). Slezina spolu se žaludkem řídí trávicí proces, přeměňuje potravu a tekutiny na energii, podporuje tvorbu krve a její proudění v patřičných drahách. Pro tělo je důležité, aby byla slezina v rovnováze, proto ji musíme posilovat a podporovat stravou a správnou životosprávou. Pokud není slezina v harmonii je jedním z mnoha důsledků neodolatelná chuť na sladké, neboť slezina ovládá tento chuťový směr a tělo se přirozeným způsobem dožaduje toho, co …