Blog
Tolik obdivovaný zázvor ?
21.01.2019
Michaela Kavková

Každý z nás už někdy slyšel o léčivých účincích zázvoru a stejně tak každý okusil jeho aromatickou štiplavou chuť. Při jakém neduhu bychom po něm měli sáhnout? Čerstvý zázvor má mírně teplou až teplou povahu a ostrou chuť. Sušený zázvor je horké povahy a ostré chuti. Zasahuje více do nitra. Vzhledem k zahřívající povaze lze zázvor přidat do pokrmů a nápojů (smoothie aj.), které mají osvěžující a studenou povahu a tím ji alespoň částečně zmírnit. Kořen se také využívá jako první pomoc při prochladnutí, neboť otevírá póry a navozuje pocení, při kterém odejdou škodliviny ven z těla. Nejčastěji se doporučuje …

U zdraví zůstaneme i v zimě!
21.01.2019
Michaela Kavková

Od léta se děsíte, kdy zase nastane podzim a zima a s tím nastoupí proslulá chřipková sezóna? Přemýšlíte nad nesčetnými druhy očkování v naději, že Vám už nebudou volat ze školky, ať si odvedete své nemocné dítě domů? Podáváte sobě i dětem chemické preparáty na posílení imunity a doufáte, že to tentokrát zabere? Mám pro Vás efektivnější způsob posílení imunity a v tomto případě se budu opět ohánět našimi předky a přirozeností ve stravě.  Hlavní pravidlo je prohřátí zevnitř i zvenku a důležité je neprochladnout, převážně ve spodní části těla (nohy, podbřišek, pohlavní orgány, hýždě apod.). Velkým pomocníkem bude v …

Podzimní posílení imunity stravou aneb rychlokvašená zelenina
21.01.2019
Michaela Kavková

To, co bylo dříve pro naše moudré babičky podzimním každodenním chlebem, je pro nás momentálně vracející se boom v podobě elixíru zdraví. Nejedná se o zázračné pilulky, ale o tradiční mléčně kvašenou (fermentovanou) zeleninu – anglicky pickles. Je to rychlý a ekonomický způsob zpracování zeleniny, který už odedávna používali naši předci k jejímu uchování přes zimu. Příprava zabere hodinu práce. Následně přichází na řadu samokvašení (několik hodin až týden) za pomoci přirozeně vzniklých bakterií. Tradiční pickles přináší tělu velké množství vitamínu C, kyseliny mléčné a zdraví prospěšných laktobacilů a enzymů. Přispívá k vybudování a udržování zdravé střevní mikroflóry, která je …