Blog
Proč je dobré umět využívat Bachovy květové esence?
01.02.2019
MUDr. Dagmar Komárková

Dnešní hektická doba klade enormní nároky na naši psychiku, každodenně se potýkáme se stresem, řešíme spoustu problémů, čelíme mnoha výzvám. To vyvolává celou řadu emocí a nálad, které nebývají vždy pozitivní. Pokud tento stav nepohody trvá delší dobu, může se situace somatizovat a pak vzniká nemoc. Doktor Edward Bach, anglický lékař a homeopat, objevil a popsal v první polovině minulého století systém 38 esencí, které dokáží jemně a přitom účinně harmonizovat naši psychiku. Jde o výtažky z netoxických květů, keřů a stromů, které umí nastolit vnitřní rovnováhu – a tím napomáhají i úzdravě fyzického těla (jak všichni víme, příčinou nebo důsledkem každé …

Namáčení lepkových i bezlepkových obilovin
27.01.2019
Michaela Kavková

V minulém článku jsme si vysvětlili, jak nejvhodněji fermentovat luštěniny, aby byly pro naše tělo stravitelnější. Stejně tak je z pohledu trávení zásadní fermentovat i bezlepkové i lepkové obiloviny. Lepší stravitelnost potravin a snadno využitelné živiny jsou důležitými pojmy pro naše už tak narušené vnitřní prostředí střeva. Obecně platí, že obiloviny se namáčejí 12 – 24 hodin spolu s probiotiky. U lepkových obilovin je to až 48 hodin. Každý den můžete obiloviny propláchnout a dát do nové vody. Pokud tak neučiníte, na povrchu se vytvoří bílý škraloup. Není však na škodu. Po ukončení fermentace jen obiloviny propláchněte vodou, krátce povařte a nezkonzumovaná …

Požitek z luštěnin bez nepříjemného pocitu v břiše
21.01.2019
Michaela Kavková

Konzumace luštěnin je obecně velmi nízká. Někdo je jí málo, jiný vůbec. Důvodem je pocit těžkosti a nadýmání. Jak ale připravit luštěniny, abychom eliminovali nepříjemný pocit v břiše a zanechali pozitivní účinky? Níže je popsáno několik rad, jak redukovat škroby a antinutrienty, naopak jak zvýšit jejich nutriční hodnoty a prostě a jednoduše, jak zlepšit stravitelnost a snížit nadýmavost. Celé kouzlo se nazývá fermentace/kvašení nebo chcete-li zkrácené klíčení. Klíček na první pohled nevidíme, ale proces je již nastartován.  Základem je namáčení luštěnin spolu s probiotiky (bakterie mléčného kvašení). Na jednu až dvě porce stačí 1 PL probiotik. Probiotika volíme podle toho, …

Alergie a akupunktura
21.01.2019
MUDr. Iveta Černá

V naší republice asi čtvrtina populace trpí některou z forem alergie, projevující se jako senná rýma, ekzém, kopřivka či astma. Alarmující je, že toto číslo narůstá. Sice se na tato oněmocnění neumírá, ale značně znepříjemňují postiženým osobám život. Co to vlastně alergická reakce je? Je to zvýšené vyplavování histaminu a dalších působků z buněk zvaných žírné buňky nebo též mastocyty. Jsou to bloudivé buňky vyskytující se ve vazivu obklopujícím cévy a nervy, ve sliznicích a ve škáře. Reakce se zúčastní další spousta mediátorů- heparin, proteasy, hydrolasy, jsou shromažďovány ve váčcích zvaná granula, kterými jsou žírné buňky napěchovány. Lidé trpící alergií vykazují …

Slezina a chutě na sladké?
21.01.2019
Michaela Kavková

Dle tradiční čínské medicíny je slezina spojována s elementem země, se žlutou barvou a se sladkou chutí, přičemž sladká chuď neznamená sladké koláče ale přirozenou sladkost potravin (obiloviny, kořenovou zeleninu aj.). Slezina spolu se žaludkem řídí trávicí proces, přeměňuje potravu a tekutiny na energii, podporuje tvorbu krve a její proudění v patřičných drahách. Pro tělo je důležité, aby byla slezina v rovnováze, proto ji musíme posilovat a podporovat stravou a správnou životosprávou. Pokud není slezina v harmonii je jedním z mnoha důsledků neodolatelná chuť na sladké, neboť slezina ovládá tento chuťový směr a tělo se přirozeným způsobem dožaduje toho, co …

Tolik obdivovaný zázvor ?
21.01.2019
Michaela Kavková

Každý z nás už někdy slyšel o léčivých účincích zázvoru a stejně tak každý okusil jeho aromatickou štiplavou chuť. Při jakém neduhu bychom po něm měli sáhnout? Čerstvý zázvor má mírně teplou až teplou povahu a ostrou chuť. Sušený zázvor je horké povahy a ostré chuti. Zasahuje více do nitra. Vzhledem k zahřívající povaze lze zázvor přidat do pokrmů a nápojů (smoothie aj.), které mají osvěžující a studenou povahu a tím ji alespoň částečně zmírnit. Kořen se také využívá jako první pomoc při prochladnutí, neboť otevírá póry a navozuje pocení, při kterém odejdou škodliviny ven z těla. Nejčastěji se doporučuje …

U zdraví zůstaneme i v zimě!
21.01.2019
Michaela Kavková

Od léta se děsíte, kdy zase nastane podzim a zima a s tím nastoupí proslulá chřipková sezóna? Přemýšlíte nad nesčetnými druhy očkování v naději, že Vám už nebudou volat ze školky, ať si odvedete své nemocné dítě domů? Podáváte sobě i dětem chemické preparáty na posílení imunity a doufáte, že to tentokrát zabere? Mám pro Vás efektivnější způsob posílení imunity a v tomto případě se budu opět ohánět našimi předky a přirozeností ve stravě.  Hlavní pravidlo je prohřátí zevnitř i zvenku a důležité je neprochladnout, převážně ve spodní části těla (nohy, podbřišek, pohlavní orgány, hýždě apod.). Velkým pomocníkem bude v …

Podzimní posílení imunity stravou aneb rychlokvašená zelenina
21.01.2019
Michaela Kavková

To, co bylo dříve pro naše moudré babičky podzimním každodenním chlebem, je pro nás momentálně vracející se boom v podobě elixíru zdraví. Nejedná se o zázračné pilulky, ale o tradiční mléčně kvašenou (fermentovanou) zeleninu – anglicky pickles. Je to rychlý a ekonomický způsob zpracování zeleniny, který už odedávna používali naši předci k jejímu uchování přes zimu. Příprava zabere hodinu práce. Následně přichází na řadu samokvašení (několik hodin až týden) za pomoci přirozeně vzniklých bakterií. Tradiční pickles přináší tělu velké množství vitamínu C, kyseliny mléčné a zdraví prospěšných laktobacilů a enzymů. Přispívá k vybudování a udržování zdravé střevní mikroflóry, která je …