Slezina a chutě na sladké?

Dle tradiční čínské medicíny je slezina spojována s elementem země, se žlutou barvou a se sladkou chutí, přičemž sladká chuď neznamená sladké koláče ale přirozenou sladkost potravin (obiloviny, kořenovou zeleninu aj.). Slezina spolu se žaludkem řídí trávicí proces, přeměňuje potravu a tekutiny na energii, podporuje tvorbu krve a její proudění v patřičných drahách. Pro tělo je důležité, aby byla slezina v rovnováze, proto ji musíme posilovat a podporovat stravou a správnou životosprávou. Pokud není slezina v harmonii je jedním z mnoha důsledků neodolatelná chuť na sladké, neboť slezina ovládá tento chuťový směr a tělo se přirozeným způsobem dožaduje toho, co mu chybí. Problém nastává v okamžiku, když mu místo posilujících potravin dáme škodlivý cukr, který slezině škodí. Ve výsledku nastává nekončící koloběh, při kterém se stáváme otroky svých chutí.

Jedna z mnoha cest, jak posílit slezinu
Pro správné fungování sleziny je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Měla by být každý den, ve stejnou hodinu, v klidu bez novin a rušivých elementů kolem. Po ránu je nejvhodnější teplé jídlo, tedy vařená slaná nebo sladká kaše či vývar. Kaši připravte z jakékoli rýže nebo obilovin (jáhel, pohanky, čiroku aj.). Pokud nemáte dostatek času, využijte rychlejší alternativu ve formě vloček nebo instantní neochucené kaše. Kaši vařte ve vodě či rostlinném mléce. Přidejte ořechy, semínka, sušené ovoce či kompot, špetku skořice, kokosu či karobu. Zakápněte trochou sirupu a máte vynikající zdravou snídani. Pro milovníky slaných snídaní lze kaši připravit s orestovanou zeleninou, bylinkami a houbami nebo vyzkoušejte vývar z masa a zeleniny. Vývar tělo prohřeje, posílí a dodá mu potřebné množství živin.

-Michaela Kavková-