Každý z nás už někdy slyšel o léčivých účincích zázvoru a stejně tak každý okusil jeho aromatickou
štiplavou chuť. Při jakém neduhu bychom po něm měli sáhnout?
Čerstvý zázvor má mírně teplou až teplou povahu a ostrou chuť. Sušený zázvor je horké povahy a
ostré chuti. Zasahuje více do nitra. Vzhledem k zahřívající povaze lze zázvor přidat do pokrmů a
nápojů (smoothie aj.), které mají osvěžující a studenou povahu a tím ji alespoň částečně zmírnit.
Kořen se také využívá jako první pomoc při prochladnutí, neboť otevírá póry a navozuje pocení, při
kterém odejdou škodliviny ven z těla. Nejčastěji se doporučuje výluh z několika plátků zázvoru a čaj
nepít déle než několik dní a pouze při počátečním nachlazení. Nápoj není vhodný pít s citrónem,
neboť ten má chladnou povahu a kyselou až stahující chuť. Vylučování škodlivin z těla nám tím
značně zkomplikuje a nemoc zůstane i nadále v těle. Po odeznění počátečních příznaků tělo dále
bojuje např. s kašlem a rýmou, která se nás drží dalších několik dní až týdnů. Zázvor není vhodný za
předpokladu, že už tělo bojuje s vnitřní horkostí, např. s horečkou.
Zázvor je také nezbytným pomocníkem při zahlenění a kašli, který je způsobený chladným větrem.
V tomto případě ale vynechejte med, neboť má zvláčňující účinky a paradoxně by podpořil tvorbu
hlenů. Místo toho se zaměřte na potraviny, které posilují plíce, jako je máta peprná, anýz, fenykl,
bazalka ale i žampiony, cukety, jablka, hrušky aj.
Kořen je také velkým pomocníkem při zvracení a nevolnostech. Jedna z jeho aktivních složek
(Gingerol) podporuje sekreci trávicích šťáv a vnitřní peristaltiku, čímž je účinnou podporou trávení.
Před těžkým jídlem pro rozdmýchání vnitřního trávícího ohně Marta Tovtová doporučuje tenké
kolečko zázvoru. To pokapejte citronem a posolte špetkou soli. Pro lepší chuť pokapejte medem.
Před jídlem přežvýkejte v ústech a vysátou sušinu vyplivněte. Radu vyzkoušejte a pokud Vám bude
vyhovovat, tak následně využívejte dle potřeby. ��
Západní medicína si zázvor mimo jiné cení i pro jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky. Také se
využívá pro eliminaci otrav z ryb a krabů, s nimiž je vhodné ho připravovat. Zeslabuje jejich typický
pach a chuť.
Zázvor má široké využití, rozsáhlé účinky a nezaměnitelnou chuť. Na co Vy primárně využíváte
zázvor?
Rada: Ráno před prací se vyhněte pití zázvorového čaje. Je to z toho důvodu, že se zázvorem sice
odchází škodliviny z těla, ale tělo je náchylnější a při ranním mrazivém spěchu může do organismu
vniknout nechtěný patogen. Raději si ho vychutnejte v klidu a teple domova či práci. ��
-Michaela Kavková-