Čokoládovo - jablečný kefírový dort

01.10.2025

Sladká harmonie podle pěti elementů– právě takový je tento čokoládovo-jablečný dort. Suroviny jsme rozdělili podle pěti elementů - čokoláda přináší hloubku a uzemnění, jablka svěžest a šťavnatost, a vše se spojuje v jemnou rovnováhu chutí. Tento dort je důkazem, že zdravý dezert může být nejen lahodný, ale i energeticky vyvážený.

Suroviny:

Potraviny na podporu elementu Ohně

  • 3 lžíce kakaa do těsta a 2 lžíce kakaa do tvarohového krému
  • 60 g hořké čokolády do těsta a 60 g na polevu (volitelně)
  • 2 lžíce sušené citrónové a 2 lžíce sušené pomerančové kůry
  • 2 lžíce rumu (volitelně)

Země

  • 6 lžic rapadury nebo panely do těsta (zdravá náhrada cukru)
  • 2 lžíce panely do tvarohového krému
  • 600 g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíce jedlé sody do těsta

Kovu

  • ½ lžičky kardamonu
  • 250 g ovesných vloček

Vody

  • špetka soli

Dřeva

  • 500 ml kefíru
  • 500 g bio tvarohu nebo 300 g přes noc namočených kešu oříšků, které slejeme z vody a rozmixujeme na hustou kaši (dle potřeby přidáme čerstvou vodu, aby se nám dobře mixovalo)

Postup přípravy:

  1. Vločky rozmixujeme a zalijeme kefírem, dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme fermentovat 12 hodin.
  2. Do zfermentované směsi přidáme jablka, 3 lžíce kakaa a 6 lžic panely.
  3. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni, přidáme prepuštěné máslo a polovinu vlejeme do těsta, zbytek necháme na polevu.
  4. Do těsta vmíchame citronovou a pomerančovou kůru, kardamon, špetku soli a vše jednou promíchame. Nakonec přidáme sódu.
  5. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nalijeme těsto a pečeme 50-60 minut na 170 ° C.
  6. Mezitím si připravíme tvarohový krém smíchaním tvarohu/ kešu kaše s rumem, který dosladíme panelou a přidáme kakao.
  7. Po upečení už na vychladlý dort rovnomerně rozetřeme tvarohový krém a polijeme rozpuštěnou čokoládou.
  8. Dáme do lednice vychladit. K podávaní můžeme připravit horký rozvar z malin, kterým dort polijeme nebo obložíme ovocem dle naší preference.

Dobrou chuť !

Zdroj receptu: Stenzlová, I. (2018). Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví.