Rodinný budíček jménem kašel

Kašel u dětí je téma, které zná snad každý rodič. Přes den narušuje běžný chod rodiny, v noci zase spolehlivě budí všechny obyvatele domácnosti. A i když někdy vypadá nenápadně, u oslabeného dítěte se může zlehka rozvinout v zápal plic. Lékaři proto často volí antibiotika – logicky, rychle a účinně. Jenže opakované užívání antibiotik s sebou přináší i nevítané důsledky: podporuje vznik vlhkosti v organismu, oslabuje plíce a slezinu a otevírá cestu k chronickému kašli, někdy dokonce i k astmatu.
Čínská medicína na to kouká jinak. Když dítěti do života foukne "vnější patogenní vítr" - Xie Qi (pod tím si můžeme představit viry a bakterie), dá se proti němu bojovat akupunkturou. Tá je účinná nejen na akutní kašle, ale i na ty chronické tím se celé kolečko nemocí zastaví dříve, než se pořádně roztočí.
Z pohledu čínske medicíny může jít o napadení větrným chladem nebo větrnou horkostí.
VĚTRNÝ CHLAD
Často se jedná o první příznaky virózy. Větrný chlad zablokuje povrchovou obrannou energii v kůži a v podkoží (Wei Qi), což vyvoláva třesavku a zimnici. Přítomna bývá výrazná zimomřivost, averze ke chladu, silné bolesti hlavy (obzvláště šíje, která je ztuhlá), kýchání, kašel či vodová řídká rýma. Chybí pocení a pocit žízně.
CO JE POTŘEBA?
Nutné je se zahřát a řádně se vypotit. Doporučujeme horkou koupel, zázvorový čaj s medem, svařené víno, bazalka, fenykl, čerstvý zázvor (formou odvaru či v jídle), muškátový oříšek, anýz, baldrián, kajenský pepř.
VĚTRNÁ HORKOST
Objevuje se jak v létě, tak i v zimě. Podle čínské medicíny je větrná horkost nejčastější příčinou viróz, angín, ale i alergií. Přítomné jsou symptomy jako: horečka, žízeň, pocení, bolesti hlavy a svalů, bolesti, pálení v krku, nateklé krční mandle, žlutá či zelená rýma, kašel. Horečka je projevem zápasu obranné (Wei Qi) a škodlivé (Xie Qi) energie. Razantním srážením teploty se potlačuje přirozená obranyschopnost těla.
ČÍM SI MŮŽEME POMOCI?
Ulevit organizmu můžeme ochlazujícími potravinami jako: banány, jahody, kokos, čerstvá okurka, čekanka, špenát, celer, zelená cibulka, vodní meloun, bazalka, máta, mungo fazole, černé houby Mu er (Jidášovo ucho), mořské řasy a bambusové výhonky.