Černý sezam - poklad pro ledviny
Pastu z bílého sezamu zvanou Tahini asi většinou znáte. Tato na Blízkém Východě oblíbená ingredience si našla místo i v naších kuchyních. My se však dnes podíváme na jejího ještě chutnějšího a zdravějšího brášku - Tahini pastu z černého sezamu.
V největších a nejobsáhlejších čínských spisech Materia Medica se píše: "Konzumace černých sezamových semínek může po 100 dnech vyléčit všechna chronická onemocnění, zlepšit pokožku na těle a obličeji po jednom roce, zvrátit šedivění vlasů po dvou letech a umožnit opětovný nárůst zubů po třech letech."
Černý sezam (Hei Zhi Ma) toho podle Číňanů umí opravdu hodně. Je to proto, že z pohledu čínské medicíny:
- posiluje nedostatečnou esenci Ledvin SHEN JING XU a
- posiluje nedostečný Yin a krev jater GAN YIN/XUE XU
Díky vysokému obsahu vitamínů, především vitamínu E, minerálů (selenu a zinku) a antioxidantů, černý sezam pozitivně ovlivňuje funkci ledvin, jater a plic. Posiluje nejen vlasy, oči i nehty, ale také imunitní systém a má pozitivní vliv na hustotu kostní dřeně. Neměl by chybět při léčbě chudokrevnosti a pozitivní účinky byly prokázány i u lidí s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními onemocněními.
Ovšem, stejně jako u všech léčivých bylin, je i zde opatrnost na místě, zejména při pravidelném užívání. Pokud máte oslabenou slezinu, se sezamem a ostatními semínky to nepřehánějte, přinášejí do těla vlhkost. Optimální denní dávka je 1 lžička drcených semínek nebo pasty.
Už jste černý sezam vyzkoušeli?
Vaše Veronika